Νέο χτύπημα στους Θεσσαλούς Αγρότες: Παράλογα υψηλό το περιβαλλοντικό τέλος

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 - 01:13

Νέο χτύπημα στους Θεσσαλούς Αγρότες: Παράλογα υψηλό το περιβαλλοντικό τέλος

Νέο πλήγμα στην παραγωγική βάση της Θεσσαλίας δίνει η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας για επιβολή περιβαλλοντικού τέλους 10,5€/στρέμμα επί της άρδευσης στην λεκάνη του Πηνειού ποταμού, όταν στην υπόλοιπη Θεσσαλία δεν ξεπερνά το 0,5€/στρέμμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλότερο.

Αυτό σημαίνει πως ένας αγρότης με 200 στρέμματα ιδιοκτησία θα υποχρεωθεί να καταβάλει σε ένα έτος πάνω από 2.000€ για άρδευση από τον ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων). Καλλιέργειες απαιτητικές σε νερό όπως καλαμπόκι, τριφύλλι, βαμβάκι κ.α. καθίστανται απολύτως μη βιώσιμες και αναγκαστικά οι αγρότες θα στραφούν σε ξερικές καλλιέργειες, κυρίως σιτάρια, προκειμένου να αποφύγουν το ασύμφορο κόστος παραγωγής.

Η επιβολή του τέλους αυτού είναι απόρροια της μεγάλου υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας λόγω και της καθυστέρησης της μερικής εκτροπής του Αχελώου. Η κυβέρνηση είναι αντίθετη με την ολοκλήρωση των έργων και προωθεί εναλλακτικά την κατασκευή λιμνοδεξαμενών και μικρών φραγμάτων στον κάμπο που όμως ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής τους είναι πολύ μεγάλος και αφ’ ετέρου μόνο εν μέρει αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψυδρίας στην θεσσαλική πεδιάδα.

Την ώρα που ο Έλληνας αγρότης επωμίζεται το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής στην ΕΕ λόγω του υψηλού ΕΦΚΑ, της φορολογίας, της κατάργησης του αγροτικού πετρελαίου, της κατακόρυφης αύξησης της τιμής των λιπασμάτων, του πανάκριβου ρεύματος κ.α., έρχεται και το παράλογο περιβαλλοντικό τέλος να δώσει την χαριστική βολή στους Θεσσαλούς αγρότες.

Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ», πάντα δίπλα στον δοκιμαζόμενο παραγωγό της περιφέρειάς μας, ζητά την επανεξέταση του περιβαλλοντικού τέλους για να επιβιώσει ένας πολύ δυναμικός κλάδος της εθνικής μας οικονομίας που αντί το κράτος να τον βοηθά να επιβιώσει, αντίθετα προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον συρρικνώσει.

Καλούτσας Αρτέμιος
Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας