Τοποθέτηση «Ελληνικής Αυγής για την Θεσσαλία» ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Άγραφα

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 - 13:33

Τοποθέτηση «Ελληνικής Αυγής για την Θεσσαλία» ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Άγραφα

Στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας κατατέθηκε ψήφισμα εκ μέρους οργανώσεων και συλλογικοτήτων ενάντια στην σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Άγραφα.

Συγκεκριμένα, αδειοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος δύο αιολικά πάρκα στην Ευρυτανία, στα όρια σχεδόν με τον νομό Καρδίτσας ισχύος 46 MW και προβλέπεται η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών σε κορυφές των Αγράφων ακόμη και σε υψόμετρο 2.000 μέτρων. Στην συνέχεια προβλέπεται η κατασκευή 300 περίπου ανεμογεννητριών στα Θεσσαλικά Άγραφα δεσμεύοντας περίπου το 80% των κορυφών των ορέων.

Στο θέμα τοποθετήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Καλούτσας Αρτέμιος, ο οποίος επισήμανε την εντυπωσιακή επιβλητικότητα των αγραφιώτικων βουνών που θεωρούνται μία από τις πιο ανεπηρέαστες από ανθρώπινη παρουσία περιοχές της Ευρώπης  και ότι είναι επιβεβλημένη η προστασία τους από την αλόγιστη κακοποίηση χάριν ενός ύποπτου και διάτρητου ενεργειακού σχεδιασμού με ευλογοφανή πρόφαση την προώθηση της «πράσινης» ενέργειας.

Επιπλέον, ανέφερε την συμβολική σημασία των βουνών αυτών που μαζί με την Μάνη ήταν τα δύο άπαρτα κάστρα του Ελληνισμού επί Τουρκοκρατίας και ότι δεν επιτρέπεται να γίνουν αυτές οι τερατώδεις επεμβάσεις στις κορυφές που διέπρεψαν ο Κατσαντώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Δίπλας, ο Τσόγκας, ο Ράγκος και πολλοί άλλοι πρωτοπόροι της Ελευθερίας.

Επισήμανε τέλος, την ανάγκη να θεμελιωθεί η ανάπτυξη των Αγράφων όχι στην βάση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για μία 20ετία από τις ανεμογεννήτριες αλλά στην ήπια ανάπτυξη με βάση την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και τον εναλλακτικό τουρισμό.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΚΑΛΟΥΤΣΑΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ