Βενιζέλος και Πλαστήρας υπέρ του φασισμού

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 - 00:53

Βενιζέλος και Πλαστήρας υπέρ του φασισμού

Ο Βενιζέλος και ο Πλαστήρας πιστεύουν σήμερα οι πολλοί που τους έχει αφήσει ένα σύστημα ολόκληρο επίτηδες αμόρφωτους ότι ήταν μεγάλοι δημοκράτες και αντιφασίστες! Το αντίθετο ισχύει. Τον καιρό που κυβερνούσε ο φασισμός στην Ιταλία υπήρξαν ένθερμοι θαυμαστές του.

Στις 5 Μάρτη του '33 ενώ έβγαιναν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, ο Ν. Πλαστήρας είπε στον Ελευθέριο Βενιζέλο: «Χάνουμε τας Αθήνας! Θα γίνουν ταραχές, συλλήψεις βενιζελικών, δολοφονίες και Κύριος οίδε τι άλλο! Γι' αυτό εγώ σκέπτομαι να πάω στους συνοικισμούς, να εξεγείρω τους πρόσφυγας και να τους φέρω εις την πόλιν για να ζητήσουν εγκαθίδρυσιν δικτατορίας. Θα κάμουμε ό,τι και στην Ιταλία, που, χάρις, στο φασισμό, προοδεύει.»

Απαντώντας ο Βενιζέλος προέβη σε διάφορες φιλοφρονήσεις για το Μουσολίνι: «Η Ιταλία επήγαινε καλά, διότι εκεί υπήρχε δικτάτωρ. Εγώ δε νομίζω, αγαπητέ φίλε στρατηγέ Πλαστήρα, ότι είσαι ικανός να κάμης τον δικτάτορα ως ο Μουσολίνι. Οχι μόνον δεν είσαι ικανός, αλλά δεν έχεις και την πλειάδα, τας εκατοντάδας των εκλεκτών συνεργατών του Μουσολίνι!»