Ο κορωναϊός απογύμνωσε την «αλληλεγγύη» και «ανιδιοτέλεια» της αυτοαποκαλούμενης Δύσης

Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020 - 17:51

Ο κορωναϊός απογύμνωσε την «αλληλεγγύη» και «ανιδιοτέλεια» της αυτοαποκαλούμενης Δύσης

Οι αδυναμίες της Δύσης αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας μέρα με τη μέρα γίνονται εμφανείς, οι λαοί βιώνουν το γεγονός ότι οι ηγεσίες τους δεν έχουν ιδέα για τους τομείς ευθύνης τους, με αποτέλεσμα η κρίση του κορωναϊού να λάβει διαστάσεις αφού εν τη γενέσει της αντιμετωπίστηκε συνωμοσιολογικά και χαιρέκακα σχετικά με την Κίνα.

Τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο η Δύση κοίταζε αφ’ υψηλού και με ένα μίγμα κακόβουλης χαράς την Κίνα, νομίζοντας ότι ο κορωναϊός θα αποδυναμώσει την οικονομία του μεγάλου και «κακού» ανταγωνιστή από την Ασία. Όταν ο ιός έφτασε στην Δύση πολλοί ηγέτες υποβάθμισαν τον κίνδυνο και όταν αντέδρασαν ήταν ήδη αργά.

Στους εμπειρογνώμονες ήταν σαφές ότι η Δύση δεν θα μπορούσε να αποφύγει την πανδημική κρίση, το μόνο ερώτημα ήταν για το μέγεθος αυτής. Αποτέλεσμα: Το σύστημα υγείας το οποίο στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού είχε αποστραγγιστεί βρέθηκε χωρίς αποθέματα, αφού υπάρχει έλλειψη γιατρών, νοσοκόμων, μονάδων εντατικής θεραπείας, υλικοτεχνικών μέσων.

Στην Ενωμένη Ευρώπη κατά παράβαση της Συνθήκης Schengen έκλεισαν τα σύνορα, η χειμαζόμενη από τον φονικό ιό Ιταλία ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση για προστατευτικό ρουχισμό, μάσκες και απολυμαντικά υλικά. Η αδυναμία ανταπόκρισης από τις Βρυξέλες έκανε σαφές τι σημαίνουν οι «κοινές αξίες», η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και τα λοιπά φληναφήματα της Δύσης που μηρυκάζουν τα τελευταία χρόνια τα τσιράκια της παγκοσμιοποίησης.

Η βοήθεια για την Ιταλία προήλθε από την Ρωσία και την Κίνα, χωρίς γραφειοκρατία και άνευ ανταλλαγμάτων. Η Ρωσία και η Κίνα βοήθησαν με αναγκαίο εξοπλισμό προστασίας, αναπνευστικό εξοπλισμό και έμπειρους γιατρούς. Ειδικά η Ρωσία έστειλε 14 βαρέα μεταγωγικά αεροσκάφη με υλικά, συμπεριλαμβανομένων ειδικών οχημάτων κατάλληλων για απολυμάνσεις. Η Τσεχία επίσης ζήτησε αντίστοιχη βοήθεια από την Ρωσία, την οποία και έλαβε.

Όπως είναι αναμενόμενο, στις ηγεσίες της Δύσης ουδόλως αρέσει ότι οι δηλωμένοι εχθροί Ρωσία και Κίνα γίνονται θετικά αποδεκτοί από τους λαούς που κινδυνεύουν με αφανισμό από την πανδημία. Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα αργυρώνητα ΜΜΕ και οι πολιτικοί καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να δυσφημήσουν την παροχή βοήθειας ή να την υποβαθμίσουν. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Joseph Borrell: «Σε αυτό τον αφηγηματικό αγώνα πρέπει να δράσουμε ενάντια στον δημόσιο αντίκτυπο της κινεζικής πολιτικής γενναιοδωρίας». Δηλαδή ο εκ των επιγόνων του Coudenhove-Kalergi, ύπατος Joseph Borrell, αντί να ευχαριστήσει την Κίνα για την πολύ αναγκαία βοήθεια, δηλώνει ότι αυτή διεξάγει «αφηγηματικό αγώνα».

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο μεγάλος «προστάτης» της Δύσης δεν έχει κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι για να βοηθήσει κάποιον στην Ευρώπη, ούτε καν στην αμερικανική ήπειρο. Η δε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen απολύτως ανήμπορη να αντιδράσει στα τεκταινόμενα, το μόνο που έκανε ήταν να τουϊτάρει ένα βίντεο με οδηγίες για το πλύσιμο των χεριών.

Ο κορωναϊός αποκάλυψε στους λαούς της Ευρώπης ότι οι «δυτικές αξίες» και η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» είναι κενές περιεχομένου φράσεις. Η πανδημία θέτει εκ των πραγμάτων συγκεκριμένα ερωτήματα: Γιατί οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να στηρίξουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας, αφού αυτές οι δυο χώρες μας βοήθησαν όταν η ΕΕ ήταν απούσα και ανήμπορη; Γιατί η Ευρώπη δεν πρέπει να συμμετέχει στο «δρόμο του μεταξιού» (One Belt One Road) μόνο και μόνο επειδή το απαιτεί η Ουάσιγκτον; Γιατί η Ιταλία, εκ των μεγάλων συνεισφερόντων στην ΕΕ, αφέθηκε μόνη την περίοδο της πανδημικής κρίσης;

Υπάρχει πληθώρα ερωτημάτων που θα μπορούσαμε να θέσουμε. Το σημαντικό είναι ότι θα υπάρξουν συνέπειες από τα σημερινά γεγονότα. Σημειολογικά αναφέρουμε ότι την ώρα που η von der Leyen τουϊτάρει το πλύσιμο των χεριών από το ασφαλές σπίτι της, ο Πούτιν επισκέπτεται ασθενείς από τον κορωναϊό σε νοσοκομείο της Μόσχας. Μια εικόνα με πολλές συνέπειες.

Γ. Λιναρδής