Ο Τσίπρας στη ΓΑΔΑ και η κατάργηση των ΜΑΤ

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 - 11:40

Ο Τσίπρας στη ΓΑΔΑ και η κατάργηση των ΜΑΤ

Επίσκεψη στη ΓΑΔΑ (Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής) πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματικούς της Αστυνομίας. Το γεγονός προκάλεσε θυμηδία, καθότι στο παρελθόν οι «σύντροφοι» του Τσίπρα πήγαιναν εκεί ως διαδηλωτές ή για να απελευθερώσουν κουκουλοφόρους ταραξίες της αριστεράς και της… προόδου.

Πάντως, οι… κακές γλώσσες, λαμβάνοντας υπόψιν το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ του 1981 και άλλα παρόμοια παραδείγματα διεθνώς,  λένε πως όσο πιο κοντά στην εξουσία έρχεται η αριστερά, τόσο πιο πολύ μετατοπίζεται δεξιότερα μέχρι που στο τέλος παύει να είναι αριστερά. 

Να θυμίσουμε, πως το κόμμα του Τσίπρα είχε προ ημερών εξαγγείλει την κατάργηση των ΜΑΤ, μια θέση που προκάλεσε σάλο. Ιδού τι έλεγε ο… τυφλοσούρτης του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό το θέμα:

«Απαγόρευση της οπλοφορίας κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων και συλλαλητηρίων. Διάλυση των Μ.Α.Τ.- Υ.Μ.Ε.Τ. και απαγόρευση χρησιμοποίησης άλλων ειδικών δυνάμεων για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων. Ένταξη των ειδικών μονάδων στα αστυνομικά τμήματα, με ταυτόχρονη δημιουργία υπηρεσιών αντιμετώπισης κρίσεων (φυσικές καταστροφές, ακραία εγκληματικότητα και βία). Άμεση απόσυρση απαγορευμένων- επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία χημικών και υλικών. Επαναπροσανατολισμός της αντεγκληματικής στρατηγικής, αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας, με σεβασμό στα συνταγματικά δικαιώματα και αποφυγή επικοινωνιακών -αναποτελεσματικών επιχειρήσεων εναντίον αδύναμων κοινωνικών ομάδων».

Βέβαια, η παραπάνω εξαγγελία εξειδικεύτηκε από την Σοφία Σακοράφα, η οποία ως γνωστόν προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία στη συγκεκριμένη περίπτωση και εξηγούμε: λίγοι ίσως το θυμούνται, αλλά μία από τις πιο δημοφιλείς εξαγγελίες του ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές του 1981, ήταν η κατάργηση των ΜΑΤ! Επίσης, μέχρι τότε, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (ως επί το πλείστον με γένια και μαλλιά, το σήμα κατατεθέν των… επαναστατών της εποχής) πρωτοστατούσαν στις διάφορες οχλοκρατικές εκδηλώσεις και στο «ξήλωμα των πεζοδρομίων» της Αθήνας! Τι έκανε το ΠΑΣΟΚ μετά την άνοδό του στην εξουσία; Τα στελέχη του (με τα μακριά γένια και τα ατίθασα μαλλιά…) έγιναν υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη του κρατικού μηχανισμού, ενώ πράγματι κατήργησε τα ΜΑΤ (Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης)! Και τα μετονόμασε σε… ΜΕΑ (Μονάδες Επιχειρήσεων Αστυνομίας). Εξ’ ου και η παραφθορά του τότε συνθήματος του ΠΑΣΟΚ «Μαζί σου Ανδρέα για μια Ελλάδα νέα», σε «ΜΑΤ και ΜΕΑ για μια Ελλάδα νέα». Ανάλογη «κατάργηση» έχει στο νου του και ο ΣΥΡΙΖΑ…