Υπάρχουν καλοί και κακοί δικτάτορες;

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020 - 12:10

Υπάρχουν καλοί και κακοί δικτάτορες;

Ας αποφασίσουν επιτέλους οι “δημοκράτες” πότε είναι καλή μία δικατορία...

Διαβάσαμε σε άρθρο γνωστού φιλελεύθερου και πρώην αριστερού, ως συνήθως, μία παράλογη απάντηση σε αυτούς, που είπαν και έγραψαν ότι ο Εθνικός κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε δικτάτορας. Σας παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα:

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ, Η αποτίμηση της Ιστορίας: “Δικτάτωρ χρίστηκε ο Καίσαρας όταν διέβη τον Ρουβίκωνα, και διά των όπλων κατέλυσε τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία· δικτάτορας χαρακτηρίζεται και ο Ιωάννης Μεταξάς, ασχέτως αν ανήλθε στην εξουσία κοινοβουλευτικώς· δικτάτορα χαρακτηρίζει και τον Καποδίστρια ο μεγάλος ιστορικός της Ελληνικής Επανάστασης, και θετικώς διακείμενος προς εκείνον, Τζορτζ Φίνλεϊ που έγραψε ότι ο μεγάλος Ελληνας πολιτικός δεν θα μπορούσε να εκσυγχρονίσει τη χώρα «χωρίς να αποκτήσει δικτατορικές εξουσίες· η ανάγκη της δικτατορίας του [Καποδίστρια] ήταν παραδεκτή...» (εκδ. Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2008).”

Πραγματικά δεν καταλάβαμε τίποτε επί της ουσίας! Είναι η ανάγκη δικτατορίας ποτέ δυνατόν να είναι παραδεκτή από τους “δημοκράτες”; Και πότε συμβαίνει αυτό; Όταν υπάρχει διαφθορά, χάος, παρακμή; Εάν ισχύει αυτό, τότε μάλλον οι καιροί απαιτούν “δικτάτορες” σαν τον Καίσαρα, τον Μεταξά και τον Καποδίστρια...