Δραστηριότητα ευρωβουλευτή Αθ. Κωνσταντίνου - Σεπτέμβριος 2019

Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019 - 16:09

Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2019 ο Συναγωνιστής βουλευτής Αθανάσιος Κωνσταντίνου, στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ακόλουθες ερωτήσεις :

30/9/2019

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑ

Στον διαβόητο καταυλισμό προσφύγων της Μόρια, στην νήσο Λέσβο σημειώθηκαν χθες την 29-9-2019 εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, ενώ ξέσπασε πυρκαγιά κατά την οποίαν εμπόδισαν τις δυνάμεις κατασβέσεως και αποκαταστάσεως της τάξεως να παρέμβουν, διαμαρτυρόμενοι για την μη προώθησή τους στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Ο απολογισμός των επεισοδίων ήταν μια νεκρή γυναίκα ενώ αγνοούνται έως αυτή την ώρα τα δύο παιδιά της.

Επειδή σε συνέχεια των γεγονότων αυτών, πλείστοι πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες της Ασίας εκφράζουν εύγλωττα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης την αντίθεσή τους στην Ευρώπη, τον πολιτισμό της, και τα όποια ελλείμματά της,

και

με δεδομένο ότι, όπως μετέδωσε το συριακό αραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, την 15η Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ με το νομοθετικό διάταγμα υπ’ αριθμόν 20 /2019 χορήγησε γενική αμνηστία στα εγκλήματα που διεπράχθησαν πριν την 14η Σεπτεμβρίου 2019,

Ερωτάται η Επιτροπή τι προτίθεται να πράξει ώστε τα άτομα αυτά να διευκολυνθούν για την επιστροφή τους στις πατρίδες τους.

25/9/2019

ΕΚΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

Κατά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, στις 9/92019, παρουσιάστηκε χάρτης ο οποίος καταγράφει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου προς εκμετάλλευση. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την συνοδεία του «ΥπΕξ» του ψευδοκράτους Οζερσάι και περιελάμβανε ενημέρωση «από τις στρατιωτικές αρχές». Τον Οκτώβριο το κατοχικό καθεστώς θα καλέσει τους Ελληνοκυπρίους ιδιοκτήτες στην περίκλειστη Αμμόχωστο για διαβουλεύσεις υπό τον κ. Οζερσάι, οποίος αναμένεται να λάβει το χρίσμα από την Άγκυρα για τις παράνομες εκλογές του 2020.Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «πρόεδρο» Ακίντζι, απείλησε την Κυπριακή κυβέρνηση λέγοντας «Μοιραστείτε τους φυσικούς πόρους της Κύπρου προτού είναι πολύ αργά»

Επιπλέον η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει γεωτρύπανο στο θαλασσοτεμάχιο 7. Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε συμφωνία με τις TOTAL και Εni για να δραστηριοποιηθούν εκεί με γεωτρήσεις τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η Τουρκία παραβιάζει αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε. με τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητἐς της. Οι εξελίξεις στην Αμμόχωστο προκαλούν ανησυχία.

Τι θα πράξη η Επιτροπή προκειμένου η Τουρκία να τερματίσει αυτές τις ενέργειες;

Τι θα πράξει για την προάσπιση της ελευθερίας της Κύπρου, στην βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΗΜΕΡΗΣ ΒΑΛΑΝΙΔΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

Απο 1/9/2019 εως 18/9/2019 στην χώρα μου κάηκαν λόγω των δασικών πυρκαγιών τουλάχιστον 96.100 στρέμματα γης, εκ των οποίων 14.400 κωνοφόρα δάση.

Οι πυρκαγιές έχουν καταστροφικά αποτελέσματα και για την πανίδα, άγρια και οικιακή, αλλά και για την ανθρώπινη ζωή. Αναφέρω ενδεικτικά ότι στην πυρκαγιά στην περιοχή Μάτι-Νέος Βουτζάς του Δ. Μαραθώνος Αττικής (23/7/2018), έχασαν υπό τραγικές συνθήκες την ζωή τους 101 συνάνθρωποί μας, και δεκάδες άλλοι πάσχουν από τις συνέπειες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, η ήμερη βελανιδιά (Quercus ithaburensis Decaisne subsp. macrolepis syn. Quercus aegilops) μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά εναντίον της εξαπλώσεως των πυρκαγιών, της λειψυδρίας και της ερημοποίησης, στην αποτροπή του φαινομένου του θερμοκηπίου, στην επιβράδυνση των πυρκαγιών, στην συγκράτηση του εδάφους και στην ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα. Παρουσιάζει εξαιρετική αντίσταση στους ανέμους και στην φωτιά. Απαιτεί λίγο νερό, σχηματίζει δασολίβαδα υψηλής βιοποικιλότητας, και έχει χαμηλό κόστος σποροφύτευσης για αναδάσωση.

Παρόλο που μερικοί δρυμώνες παραμένουν στην Ελλάδα (στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται ο μεγαλύτερος στα Βαλκάνια), η έκταση έχει σημαντικά μειωθεί.

Ερωτάται η Επιτροπή

-Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να μελετηθεί, προστατευθεί και αναπαραχθεί η ήμερη βελανιδιά σε περιοχές όπου κατά το παρελθόν σχημάτιζε εκτεταμένα δάση;

-Τι προτίθεται να πράξει ώστε να ενθαρρυνθεί η αντιπυρική αναδάσωση με το δένδρο αυτό.