Ερώτηση Λ. Φουντούλη σχετικά με τις οδυνηρές επιπτώσεις στην εκπαίδευση από την υποχρηματοδότηση

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016 - 19:02

Γραπτή ερώτηση σχετικά με την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο της Παιδείας κατέθεσε προς την Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Λάμπρος Φουντούλης. Συγκεκριμένα, μηδαμινή είναι πλέον η χρηματοδότηση σε νέες έρευνες αλλά και γενικότερα στην Παιδεία στο σύνολο της. Ζητά από την επιτροπή να επέμβει ώστε να αντιστραφούν τα μνημονιακά μέτρα που έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε αυτό το σημείο.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης

"Σύμφωνα με δημοσίευμα ελληνικής ιστοσελίδας, η Ετήσια Έκθεση για την Εκπαίδευση 2015 του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, κάνει λόγο για δραματική επιδείνωση της εικόνας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος λόγω της πολιτικής των μνημονίων. Η έκθεση αναφέρει ότι «Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην υποχρηματοδότηση και στις ανισότητες, ουραγός στην καινοτομία και στα εκπαιδευτικά αποτελέσματα στην ΕΕ». Οι επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης στην εκπαίδευση είναι οδυνηρές με το πρόβλημα να επικεντρώνεται στην προσχολική εκπαίδευση, οι υποδομές της οποίας δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των νηπίων. Επίσης, η ασφυκτική πολιτική της λιτότητας στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει προκαλέσει έξαρση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Ερωτάται λοιπόν η Επιτροπή:

1. Γνωρίζει για αυτή την  πανεθνική εκπαιδευτική τραγωδία στην Ελλάδα η οποία είναι αποτέλεσμα της ασφυκτικής πολιτικής της λιτότητας στο χώρο της εκπαίδευσης  και προκαλεί βαθύτατη ανησυχία για το μέλλον των νεότερων γενιών και για το ίδιο το μέλλον της Ελλάδας;

2. Λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα, τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να συμβάλλει στην προσπάθεια της χώρας να υιοθετήσει μέτρα ή και να βελτιώσει τα όποια υπάρχοντα προκειμένου να καταστεί δυνατή η σωστή λειτουργία των κρατικών δομών που είναι υπεύθυνες για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών;"