Κοινοβουλευτικές αλχημείες στην Ιταλία των ευρωλιγούρηδων

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 - 20:53

Κοινοβουλευτικές αλχημείες στην Ιταλία των ευρωλιγούρηδων

Τελικά το δήθεν αντισυστημικό κόμμα του κωμικού Πέπε Γκρίλο, “Τα πέντε αστέρια” αποδείχθηκαν το μεγάλο όπλο της Ευρώπης των ολιγαρχών, προκειμένου να πειθαρχήσουν την Ιταλία! Οι κινήσεις του Σαλβίνι τελικά δεν τον οδήγησαν σε πρόωρες εκλογές, αλλά στην κυριαρχία της χούντας των Βρυξελλών στην Πατρίδα του. Η νέα ιταλική κυβέρνηση ορκίστηκε ως γνωστόν στο προεδρικό μέγαρο. Σχολιαστές εκτιμούν ωστόσο ότι οι κινήσεις της θα πρέπει να είναι προσεκτικές γιατί οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες.

Οι πολιτικοί σχολιαστές συγκλίνουν στην διαπίστωση ότι η κυβερνητική αυτή συμμαχία θα πρέπει να κινηθεί με μεγάλη προσοχή διότι βάσει των τελευταίων σφυγμομετρήσεων, τα Πέντε Αστέρια και οι Δημοκρατικοί στην πρόθεση ψήφου δεν ξεπερνούν συνολικά το 40%. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις ζητούσαν με επιμονή την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Είναι σαφές ότι ο Ματέο Σαλβίνι από τη Λέγκα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βάλει σε δύσκολη θέση την νέα κυβέρνηση Κόντε. «Στο κοινοβούλιο και ενδεχομένως στις πλατείες», όπως έχει ήδη δηλώσει.

Οι δυο μεγάλες προκλήσεις είναι σίγουρα το προσφυγικό και η οικονομική πολιτική. Σε ό,τι αφορά το πρώτο αναμένεται να αλλάξουν οι νόμοι Σαλβίνι.

Ατυχής ο χειρισμός Σαλβίνι και δίνει σίγουρα χρόνο στο διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο της Ιταλίας να επιβιώσει. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως αναμένεται στις επόμενες εκλογές συντριβή του κόμματος των “Πέντε αστέρων”, που αποδείχθηκε μία μεγάλη απάτη και όχι ένα κόμμα κατά του συστήματος.