Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019 - 14:44

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: «Καθυστερεί η έκδοση των συντάξεων για χιλιάδες δικαιούχους»    

Νέες καθυστερήσεις αναμένονται στην έκδοση των συντάξεων ασφαλισμένων του Δημοσίου και των Δήμων, ενώ ήδη οι χρόνοι έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων προσεγγίζουν τα τρία έτη.
Μέχρι την Παρασκευή 31 Μαΐου, η έκδοση των συντάξεων του Δημοσίου γινόταν κυρίως από υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών που είχαν μεταταχτεί προσωρινά στον ΕΦΚΑ, αν και στεγάζονταν στη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών. Οι μετατάξεις αυτών των υπάλληλων που προσεγγίζουν τους 60 στον αριθμό εξέπνευσαν την Παρασκευή και πλέον από τη Δευτέρα επιστρέφουν στις νέες οργανικές τους θέσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 
Έτσι, την έκδοση των συντάξεων του Δημοσίου θα την αναλάβει αποκλειστικά η Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα του ΕΦΚΑ, η οποία υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του Ενιαίου Φορέα. Το πρόβλημα είναι πως στη σχετική διεύθυνση εργάζονται μόλις πέντε στελέχη του ΕΦΚΑ και κάποιοι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ, στους οποίους πέφτει πλέον το βάρος της έκδοσης χιλιάδων συντάξεων του Δημοσίου. 
Πρέπει να σημειωθεί πως η καθυστερημένη έκδοση των συντάξεων του Δημοσίου από τον ΕΦΚΑ επηρεάζει κυρίως 3.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Αν και οι εν λόγω συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ μηνιαίως, οι δικαιούχοι τους ζουν με την αγωνία της έκδοσης τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για το μοναδικό τους εισόδημα.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Θα στελεχωθεί επαρκώς η Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα του ΕΦΚΑ ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην  έκδοση συντάξεων για χιλιάδες δικαιούχους;

Αθήνα, 03/06/2019
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ