Ερώτηση για απόδοση ποινικών ευθυνών σε τραπεζίτες για τις δανειοδοτικές πρακτικές

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 - 12:36

ΠΡΟΣ

1)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

2)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

3)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

ΘΕΜΑ: «ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ»

 

            Οι αστυνομικές αρχές της Ιρλανδίας ανακοίνωσαν ότι τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 2012 συνέλαβαν στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου, ενώ επιχειρούσε να διαφύγει στο εξωτερικό, τον 64χρονο Ιρλανδό τραπεζίτη Σιν Φιτζπάτρικ, πρώην πρόεδρο της Anglo Irish Bank. Ο Σιν Φιτζπάτρικ κατηγορείται για 16 αδικήματα και είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο πενταετούς ποινής φυλάκισης σε περίπτωση που κριθεί ότι είναι συνυπεύθυνος για την τραπεζική κρίση της χώρας, η οποία ανάγκασε το Δουβλίνο να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια. Οι αρμόδιες αρχές διερευνούν την τελευταία τριετία τις δανειοδοτικές πρακτικές της Anglo Irish Bank. Ο παράτολμος δανεισμός των ιρλανδικών τραπεζών είναι ο βασικός λόγος που το Δουβλίνο ζήτησε οικονομική βοήθεια 85 δισ. ευρώ από την τρόικα, υποβάλλοντας έτσι τους φορολογούμενους της χώρας σε αυστηρά μέτρα λιτότητας. Μόνο η διάσωση της Anglo Irish Bank έχει κοστίσει 30 δισ. ευρώ στο κράτος. Δύο ακόμη υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη της Anglo Irish Bank συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές. Υπόλογα στη δικαιοσύνη είναι ακόμη 16 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Σον Κουίν, ενός από τους πλουσιότερους Ιρλανδούς, που είχε συνδεθεί με την απότομη ανάπτυξη του κλάδου ακινήτων ως υπεργολάβος.

      Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι οι Ιρλανδικές Αρχές διερεύνησαν συστηματικά τις ευθύνες των τραπεζιτών στην οικονομική καταστροφή της Πατρίδας τους. 

      Όπως και στην Ιρλανδία, έτσι και στην Χώρα μας, όλοι αποδέχονται ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κρίση αναλογεί στους τραπεζίτες και τις τράπεζες. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα κανένας τραπεζίτης και καμία τράπεζα δεν έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να καταστεί υπόλογη και να τιμωρηθεί για τα εγκλήματά της σε βάρος του Ελληνικού Λαού.

 

Ενόψει των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1)     Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων τους έχουν διερευνήσει μέχρι σήμερα τις ευθύνες που βαρύνουν τους τραπεζίτες και τις τράπεζες για το γεγονός ότι η Χώρα μας αναγκάστηκε να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια και να υπαχθεί στον διεθνή μηχανισμό στήριξης;

2)     Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν από εδώ και στο εξής προκειμένου να αποκαλυφθούν αξιόποινες πράξεις που έχουν τελεστεί από τους τραπεζίτες και τις τράπεζες οι οποίες δημιούργησαν και όξυναν την οικονομική κρίση που καταστρέφει τον Ελληνικό Λαό και την Πατρίδα μας;

 

 Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                                              

            ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΜΕΝΗΣ              

            Βουλευτής Β΄ΑΘΗΝΩΝ

            ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ