Ερώτηση για παράνομο καταυλισμό Ρομά στο Δάσος Κολοκυνθούς Καστοριάς

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 - 12:40

 

ΠΡΟΣ

1)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

2)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΚΟΛΟΚΥΝΘΟΥΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ»

      Ο παράνομος καταυλισμός των Ρομά πέριξ του Άλσους Κολοκυνθούς Καστοριάς είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και αποτελεί μια υγειονομική βόμβα για την περιοχή της Κολοκυνθούς και των Μανιάκων. Η κατάσταση έχει ξεπεράσει προ πολλού τα ανεκτά όρια της τοπικής κοινωνίας.

      Λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς, δεκάδες Ρομά αυθαίρετα εδώ και χρόνια έχουν καταλάβει με το έτσι θέλω το Άλσος Κολοκυνθούς με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει πάψει να είναι προσβάσιμη στους ντόπιους κατοίκους. Το πανέμορφο δασάκι έχει μετατραπεί σε μια χωματερή σκουπιδιών, σιδερικών και τοξικών αποβλήτων από υπολείμματα καμένων καλωδίων. Πέρα από το γεγονός ότι οι Ρομά διαβιούν χωρίς στοιχειώδη υγιεινή, δεδομένου ότι δεν υπάρχει οργανωμένο δίκτυο παροχής νερού και αποχέτευσης, ένα ακόμα στοιχείο που επιβαρύνει ανεπανόρθωτα την ατμόσφαιρα είναι η έκλυση ρυπογόνων ουσιών και διοξινών από την καύση καλωδίων και ελαστικών. Οι ουσίες αυτές προκαλούν σοβαρές και μακροχρόνιες βλάβες στην υγεία ενώ επιβαρύνουν και το περιβάλλον. Οι εστίες μολύνσεως με τα συσσωρευμένα απορρίμματα, την παρουσία τρωκτικών αλλά και τον κίνδυνο διασποράς υδατογενών ή άλλων λοιμωδών νοσημάτων, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη απομάκρυνσης του παράνομου καταυλισμού.

      Είναι επίσης γνωστό ότι οι καταληψίες Ρομά επιδίδονται σε κάθε είδους παραβατικότητα. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουμε δεχθεί από κατοίκους της Κολοκυνθού, των Μανιάκων και άλλων γειτονικών περιοχών, στον παράνομο καταυλισμό των Ρομά γίνεται εμπόριο ναρκωτικών και σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία ίσως είχαμε και κρούσμα παιδεραστίας !!! Επίσης έχουν θεαθεί Ρομά να φέρουν όπλα !!!

      Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρόκειται κυρίως για Αλβανούς Ρομά, οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα ή έχουν τουριστική βίζα τρίμηνης παραμονής. Κύρια δραστηριότητα τους είναι η παράνομη μεταπώληση χαλκού που προκύπτει από το λιώσιμο κλεμμένων καλωδίων και από την συλλογή κάθε είδους μεταλλικών αντικειμένων. Τα γύρω σπίτια και κτήματα έχουν λεηλατηθεί στην κυριολεξία από τους καταληψίες αθίγγανους και, απ’ ότι φαίνεται, οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Κολοκυνθούς, δεν έχουν συγκινήσει τις αρμόδιες αρχές και το Δήμο Καστοριάς.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1)     Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να απομακρυνθούν οι παράνομοι καταληψίες από το Άλσος Κολοκυνθούς και εν συνεχεία να καθαριστεί, απολυμανθεί και διορθωθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε αυτό;

2)     Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να ελεγχθούν οι καταληψίες ως προς την νόμιμη ή μη είσοδο και παραμονή τους στη χώρα μας, καθώς επίσης και για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών που συστηματικά τελούνται από άτομα που διαβιούν στον συγκεκριμένο χώρο;

                                                                                          ΑΘΗΝΑ, 31/07/2012

Ο Ερωτών Βουλευτής

 ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ

 Βουλευτής ΣΕΡΡΩΝ

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ