Ερώτηση για προτομές των Μακεδονομάχων που είχαν αποσπαστεί από την Πλατεία Μακεδονομάχων στην Θεσσαλονίκη

Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019 - 10:37

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: «Στο περιθώριο παραμένουν οι προτομές των Μακεδονομάχων που είχαν αποσπαστεί από την Πλατεία Μακεδονομάχων στην Θεσσαλονίκη»   

Πριν από ένα σημαντικό χρονικό διάστημα υπήρχε πλήθος δημοσιευμάτων στον τύπο σχετικά με την παραμέληση των προτομών των Μακεδονομάχων, οι οποίες είχαν αποσπαστεί από την πλατεία Μακεδονομάχων, λόγω έργων σχετικών με την κατασκευή του μετρό.
Παρά το γεγονός, ότι τότε η αυτοδιοίκηση είχε διαψεύσει τις ειδήσεις, κάνοντας αναφορά για απλή μετακίνηση των προτομών, είναι γεγονός ότι έναν χρόνο αργότερα οι προτομές αυτές παραμένουν στο περιθώριο σε μια αποθήκη στα Σφαγεία. 

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Εφόσον κατά την ανασκευή της συγκεκριμένης πλατείας μέσω δωρεάς του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προτιμήθηκε η κατασκευή παιδικής χαράς, σε ποια ακριβώς σημεία θα τοποθετηθούν οι προτομές;
Για ποιον λόγο η τόση καθυστέρηση στην επανατοποθέτηση των προτομών;
Σε κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης κατά μήκος της οδού Νίκης εντοπίζεται ο αδριάντας του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Υπάρχει πρόθεση για τοποθέτηση των προτομών των υπολοίπων Μακεδονομάχων στο εν λόγω σημείο, ώστε να καταστεί ένα κεντρικό σημείο της πόλης ως φάρος του Μακεδονικού Αγώνα; 

Αθήνα, 09/05/2019
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ