Ερώτηση για την μη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019 - 14:42

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Ανέτοιμα ακόμη τα δημόσια νοσοκομεία για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων»    

Με βάση τις αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο νέος κανονισμός GDPR (Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων) πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως από τον Μάιο του 2018. 
Εντούτοις, το ΕΣΥ ούτε στο ελάχιστο δεν έχει προσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες. Αντίθετα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας φαίνεται να έχει υιοθετήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τους νέους κανονισμούς. Άλλωστε τα πρόστιμα για παραβίαση των κανονισμών μπορούν να αγγίξουν ακόμη και τα 20 εκατ. Ευρώ. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι ιδιωτικοί φορείς της Υγείας προχωρούν σε κρυπτογράφηση των δεδομένων των ασθενών που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να μην προκύψει πρόβλημα και υποστούν τις σοβαρές κυρώσεις που προβλέπει ο κανονισμός.
Για το ΕΣΥ ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύουν τα ίδια, καθώς οι Διοικητές των περισσότερων νοσοκομείων δεν έχουν εφαρμόσει ούτε τα βασικά του GDPR. Να σημειωθεί πως όλες οι Διοικήσεις των δημοσίων νοσοκομείων θα έπρεπε να είχαν φροντίσει εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον να ενημερώσουν όλα τους τα συστήματα αλλά και το προσωπικό για τις εξελίξεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την άμεση εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ; 

Αθήνα, 6/6/2019
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ