Ερώτηση με θέμα τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 - 12:43

Προς τον

ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: «ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ»

 

      Τα τελευταία 3 χρόνια, οι λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι πραγματικότητα και στη χώρα μας. Ως γνωστόν, ο ιός αυτός μεταδίδεται στον άνθρωπο κατά κύριο λόγο από μολυσμένα κουνούπια και κατά δεύτερον εργαστηριακά από μετάγγιση μολυσμένου με τον ιό αίματος.

            Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα του τύπου, οι αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Υγείας δεν προχώρησαν φέτος την άνοιξη στους απαραίτητους ψεκασμούς για να καταπολεμηθεί η εξάπλωση των κουνουπιών και αυτό λόγω έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων. Επίσης, και πάντα σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου δεν εγκρίθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια που ζητήθηκαν από τα νοσοκομεία της χώρας για να προβούν σε έλεγχο του αίματος που συλλέγουν από τους εθελοντές αιμοδότες.

            Βρισκόμαστε στο μέσο του θέρους, εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας εμφανίζεται η συγκεκριμένη νόσος και ήδη έχουν υπάρξει δεκάδες κρούσματα λοιμώξεων που οφείλονται στη νόσο αυτή, κάποια από αυτά δυστυχώς θανατηφόρα. Το ανησυχητικό είναι πως παρατηρήθηκε κρούσμα μετάδοσης του ιού σε ασθενή μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος σε νοσοκομείο της χώρας.

 

Επειδή η αντιμετώπιση του ιού του Νείλου από τις αρμόδιες αρχές αποτελεί σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, που αφορά ακόμη και την ίδια τη ζωή συμπολιτών μας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)                 Αληθεύουν οι πληροφορίες πως οι αρμόδιες αρχές δεν προχώρησαν φέτος στους απαραίτητους ψεκασμούς για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των κουνουπιών λόγω έλλειψης κονδυλίων, όπως και το ότι δεν εγκρίθηκαν τα κονδύλια που ζητήθηκαν από τα νοσοκομεία της χώρας που απαιτούνταν για τον έλεγχο του αίματος από τον ιό του Νείλου προοριζόμενου για μεταγγίσεις;

 

2)                 Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού αυτού, καθώς και για τον σχετικό έλεγχο του αίματος που συλλέγεται από εθελοντές αιμοδότες;

 

 

                                                                                          Αθήνα, 31-07-2012

Ο Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κουκούτσης

                                                                              Βουλευτής Μεσσηνίας

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ