Ερώτηση σχετικά με την στατικότητα του Ο.Α.Κ.Α.

Τρίτη, 7 Μαΐου 2019 - 17:30

ΠΡΟΣ: 1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
2) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
   
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την στατικότητα του Ο.Α.Κ.Α.»   

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, τα συναρμόδια και συνερωτώμενα με την παρούσα Υπουργεία, από την 23η Οκτωβρίου 2018 μέχρι και σήμερα αδυνατούν να απαντήσουν στο επείγον ερώτημα το οποίο απεύθυνε η ποδοσφαιρική αρχή της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (U.E.F.A.) προς την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με θέμα την εντονότατη ταλάντωση των θυρών 20 και 22 του Ο.Α.Κ.Α. η οποία είχε παρατηρηθεί κατά την διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων Α.Ε.Κ. και Μπάγερν Μονάχου για το Τσάμπιονς Λιγκ στις 23 Οκτωβρίου 2018 και μάλιστα είχε δημοσιοποιηθεί και στον Τύπο προκαλώντας έντονη αναστάτωση και ανησυχία.
Σχεδόν επτά (7) μήνες αργότερα, οι θύρες 20 και 22 παραμένουν κλειστές για τους θεατές στο Ο.Α.Κ.Α., κατόπιν της παρέμβασης της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (U.E.F.A.). Το απαράδεκτο της υπόθεσης όμως έγκειται στην αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να διενεργήσει τους απαραίτητους ελέγχους και να απαντήσει σχετικά στην υπερκείμενη ποδοσφαιρική αρχή. Ενδεικτικό γεγονός της πλήρους ανικανότητας των κυβερνώντων να επιτελέσουν επαρκώς τα καθήκοντά τους, αποτελεί η διαπίστωση και συνάμα παραδοχή, πως το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν διαθέτει εξειδικευμένη Τεχνική Υπηρεσία, προκειμένου να διενεργεί ενδελεχείς και εξειδικευμένους ελέγχους στους αθλητικούς χώρους και εγκαταστάσεις της αρμοδιότητας του. Μάλιστα, με αφορμή την διαμορφωθείσα κατάσταση, οι δύο συνερωτώμενοι Υπουργοί εξέδωσαν Κοινή Υπουργική Απόφαση (Αριθμός Δ21/209/Φ.Α21) την 28η Φεβρουαρίου 2019 (Φ.Ε.Κ. 719 Β’), με την οποία η αρμοδιότητα για την διενέργεια αυτών των εξειδικευμένων ελέγχων στο Ο.Α.Κ.Α. μεταφέρθηκε από το υφυπουργείο Αθλητισμού στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δύο (2) και πλέον μήνες μετά την ως άνω Κ.Υ.Α. ακόμη δεν έχουν διενεργηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι. Ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού μάλιστα, ενόψει του επικείμενου ποδοσφαιρικού αγώνα για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ των ομάδων του Π.Α.Ο.Κ. και της Α.Ε.Κ., ο οποίος είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, αποφάσισε να μην διατεθούν εισιτήρια στους φιλάθλους και οπαδούς των δύο ομάδων, επικαλούμενος το ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίων. Δημιουργούνται κατά αυτόν τον τρόπο πρόσθετες και εύλογες υπόνοιες συνεπώς, πως ενδεχομένως αυτή η αιτιολογία του υφυπουργού να αποτελεί πρόφαση λόγω της ακαταλληλότητας των κερκίδων. 
Επίσης, σας δηλώνω πως η ανεύθυνη και προκλητική συμπεριφορά σας να μην απαντάτε, όπως καταρχήν υποχρεούστε από τον Κανονισμό της Βουλής, στα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα οποία σας υποβάλλει ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή, επικαλούμενοι την εξελισσόμενη δικαστική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών, ως δικαιολογητικό λόγο για αυτή την στάση σας, πλέον παραβιάζει το Άρθρο 72Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καθώς και τα Άρθρα 6 και 7 του νόμου 4596/2019 σχετικά με το τεκμήριο αθωότητας και συνεπώς σας θέτω προ των συνεπαγόμενων ποινικών και αστικών ευθυνών σας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Ποιος είναι υπεύθυνος και προφανώς υπόλογος για την ανυπαρξία εξειδικευμένης Τεχνικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον απαιτούμενο και εξειδικευμένο έλεγχο των αθλητικών εγκαταστάσεων της αρμοδιότητας του;
Για ποιόν λόγο δεν έχουν ακόμη διενεργηθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι κατά τα προβλεπόμενα στην ως άνω Κ.Υ.Α. και πότε προβλέπεται αυτό να συμβεί; 

Αθήνα, 07/05/2019
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Χατζησάββας
Βουλευτής Κιλκίς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ