Ερώτηση σχετικά με την ταλαιπωρία των γονέων για την συνταγογράφηση υποαλλεργικού γάλακτος για τα νεογέννητα βρέφη

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 - 22:37

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την ταλαιπωρία των γονέων για την συνταγογράφηση υποαλλεργικού γάλακτος για τα νεογέννητα βρέφη»   

Η διαδικασία της συνταγογράφησης και αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του ειδικού υποαλλεργικού γάλακτος για βρέφη που παρουσιάζουν αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος της αγελάδας  παρουσιάζει σημαντικά κενά και προβλήματα στην εξέλιξη. Ουσιαστικά, ο παιδίατρος κάνει μεν τη διάγνωση, αλλά δεν μπορεί να συνταγογραφήσει το ειδικό γάλα. 
Οι γονείς λοιπόν αναγκάζονται να υποβληθούν σε μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του βρέφους. Ειδικότερα, για την συνταγογράφηση οι γονείς πρέπει να κλείσουν ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο σε ειδικό αλλεργιολογικό τμήμα, αλλά να σημειωθεί ότι τα ραντεβού κλείνονται για χρονικό διάστημα 2 έως 3 μηνών. Οπότε, μέχρι να έρθει η ώρα για το ραντεβού, οι γονείς πληρώνουν οι ίδιοι το  ειδικό γάλα που η πολιτεία υποτίθεται πως το παρέχει δωρεάν. Ακόμα, οι γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν το βρέφος σε νοσοκομείο (μονάδα δευτεροβάθμιας υγείας) με κίνδυνο το μωρό να κινδυνεύσει να κολλήσει κάποια λοίμωξη από το νοσοκομείο. 
Με βάση τα παραπάνω πρόκειται για μία διαδικασία χρονοβόρα αλλά και ζημιογόνο καθώς πολλοί γονείς εν τέλει καταλήγουν να πληρώνουν οι ίδιοι τα γάλα ώστε να αποφύγουν αυτές τις καθυστερήσεις.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Ποια μέτρα θα ληφθούν για την απλοποίηση αυτής της διαδικασίας ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ζωή νεογέννητων βρεφών;
      
Αθήνα, 17/05/2019
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής 
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ