Ερώτηση σχετικά με το ότι αποκλείεται η Βοιωτία από τα νέα δρομολόγια του Ο.Σ.Ε.

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 - 00:24

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΘΕΜΑ: «Αποκλείεται η Βοιωτία από τα νέα δρομολόγια του Ο.Σ.Ε.»
 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, το Επιμελητήριο Βοιωτίας πρόσφατα απέστειλε υπόμνημα διαμαρτυρίας στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της Βοιωτίας από τα σχεδιαζόμενα νέα «express» δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. στην διαδρομή Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει και παράλληλα μέμφεται το Επιμελητήριο Βοιωτίας, μετά την αδικαιολόγητη, κατ’ αυτό, υποβάθμιση των Σιδηροδρομικών Σταθμών της Λιβαδειάς και της Θήβας σε απλά πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων, καθώς και την κατάργηση των υπηρεσιών εμπορευμάτων αλλά και την συνεχή αναβλητικότητα για ουσιαστική ένταξη της Βοιωτίας στα δρομολόγια του προαστιακού σιδηρόδρομου, διαφαίνεται πως με την εν λόγω νέα απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. θα δημιουργηθούν πρόσθετα, σοβαρά προβλήματα στις τοπικές μεταφορές καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη της Βοιωτίας.

 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. έχει αποφασίσει τον αποκλεισμό της Βοιωτίας από τα σχεδιαζόμενα γρήγορα ηλεκτροκινούμενα δρομολόγια, μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα για την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας, την Λιβαδειά, η μη συμπερίληψη της στις τρεις σχεδιαζόμενες από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. στάσεις των γρήγορων δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, κρίνεται από το Επιμελητήριο ως απαράδεκτη και εντελώς αδικαιολόγητη. Όπως διατείνεται ο επαγγελματικός φορέας,  η πλήρης μεταφορική σύνδεση είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την πόλη της Λιβαδειάς. Αυτό διότι η Λιβαδειά είναι απομακρυσμένη από την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας της με την Βόρειο Ελλάδα πραγματοποιείται από εκεί. Εμπορεύματα αλλά και άνθρωποι, σπουδαστές, ασθενείς, στρατιώτες εξυπηρετούνται από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιβαδειάς.

Το Επιμελητήριο Βοιωτίας τονίζει πως η τοπική κοινωνία θεωρεί και νοιώθει ότι υφίσταται μια εντελώς άδικη μεταχείριση και συνάμα καλεί, εκπροσωπώντας τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, άμεσα να επανεξετάσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. την θέση της, τον σχεδιασμό της και εντάξει τις στάσεις στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Βοιωτίας στο σχεδιαζόμενο γρήγορο δρομολόγιο.


Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Για ποιους λόγους και ποιος έλαβε την σχετική απόφαση και δεν υπάρχει πρόβλεψη στον σχεδιασμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. για την συμπερίληψη της Λιβαδειάς στις τρεις στάσεις των γρήγορων δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης ;

Προτίθεται να επανεξεταστεί άμεσα το θέμα προκειμένου να ικανοποιηθεί το καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με την συμπερίληψη της Λιβαδειάς στις τρεις στάσεις των γρήγορων δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης;


Αθήνα, 21/05/2019

Ο ερωτών Βουλευτής
Ευάγγελος Καρακώστας
Βουλευτής Βοιωτίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ